Compassie met jezelf is niet wezenlijk anders dan compassie met anderen. Denk eens aan hoe je je voelt als je compassie met iemand hebt. Eerst merk je dat iemand op een of andere manier lijdt. Als je niet in de gaten hebt dat iemand het moeilijk heeft, kun je geen compassie voelen. Vervolgens word je zelf geraakt door het leed van die ander; je hart reageert op diens pijn. Als dat gebeurt voel je warmte, zorgzaamheid, en de behoefte om de ander op een of andere manier te helpen of te steunen. Compassie betekent ook dat je begrip en vriendelijkheid biedt aan anderen als ze fouten maken of tegenslag ondervinden, in plaats van ze te veroordelen. Tot slot, als je compassie voelt (in plaats van medelijden) betekent dit ook het besef dat lijden, falen en onvolmaaktheid deel is van de menselijke ervaring van ons allemaal. Je beseft dat het jou ook kan overkomen.

Zelfcompassie betekent dat je op diezelfde manier naar jezelf \kijkt als je het moeilijk hebt, als je faalt, of als iets je niet bevalt aan jezelf. In plaats van je pijn te negeren, zeg je tegen jezelf: “Dit is iets waar ik het moeilijk mee heb. Hoe kan ik op dit moeilijke moment het best voor mezelf zorgen?” In plaats van te oordelen en jezelf te kritiseren voor je tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken. Wie heeft er ooit gezegd dat je perfect moet zijn? Je kunt natuurlijk wel proberen te veranderen zodat je gelukkiger en gezonder wordt, maar dat doe je omdat je om jezelf geeft en jezelf wilt helpen; niet omdat je jezelf waardeloos en onacceptabel vindt.

Belangrijk is: compassie met jezelf betekent dat je je menselijkheid accepteert en respecteert. Dingen gaan niet altijd zoals je zou willen. Je komt frustratie tegen, verlies, je maakt fouten, je loopt tegen je grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Dit is de menselijke conditie: een realiteit die we allemaal met elkaar delen. Hoe meer je je hart openstelt voor die realiteit, in plaats van er tegen te vechten, des te meer zul je in staat zijn compassie te voelen voor jezelf, en voor al je medemensen.

Meer lezen: Drie elementen van zelfcompassie
Meer over zelfcompassie en zelfacceptatie in het nieuwe boek van Roos Vonk